Hej då Luossajärvi

2012-07-09 06:00

I går tog jag med mig kameran till Luossajärvi. Det är en sjö som satt mycket prägel på Kiruna. I alla fall tycker jag det. Man kunde se en skymt av den från så många ställen i stan. Från korsingen vid stadshuset såg man malmvagnarna stå på Sjöspåret, med sjön som bakgrund. Vid Konsum på Dübengatan glittrade vattnet långt där nere, som en sorts avslutning på vägen. Och tog man sig upp på Luossavaara en sen höstkväll såg man hur massvis av lampor speglade sig i det mörka kalla vattnet - en otroligt vacker syn.
Men jag nöjde mig inte med att titta på Luossajärvi. Varje sommar var jag där några gånger. Inte bara för att fota, utan för att jag gillar att vara vid vatten. Och då finns inte så mycket att välja på inne i stan. Strandkanten nedanför det lilla rucklet var "mitt eget" ställe. Där kunde jag sitta en bra stund och lyssna på vågskvalpet, eller blicka ut över den spegelblanka sjön där fiskar hoppade över vattenytan.

En stor del av sjön är borta nu. Torrlagd. På grund av gruvdriften. Det känns konstigt se förändringen. Det som återstår är bara en massa blottlagd sjöbotten med små vattensamlingar här och där. Till nästa sommar ska LKAB och kommunen ta fram ett förslag på ett landskap som ska anläggas på den gamla sjöbotten. Det har man gjort tidigare också. Det var på 90-talet, då södra änden av sjön tömdes. Och där kan i alla fall inte jag se något speciellt landskap. Det enda jag ser är en massa gräs och vilda växter. Precis såna som man ser på en massa andra ställen i stan.

Det här var nog mitt sista besök vid Luossajärvi. Det känns som om det inte längre finns någon anledning att gå dit, och det som finns kvar av sjön har jag inte så mycket till övers för. Men man kanske kan börja gilla den återstående lilla pölen också? Någon gång i framtiden?

Här är några bilder som minner om det som varit, plus några som jag tog igår.

kiruna-bilder-foto-071
Utsikt från Luossavaara en oktobernatt.
kiruna-bilder-foto-072
En höstdag då isen precis hade lagt sig.
kiruna-bilder-foto-073
Nedanför rucklet hade jag ett "eget ställe" av stranden att vara på.
kiruna-bilder-foto-074
Luossajärvi 8;e juli 2012.
kiruna-bilder-foto-075
Luossajärvi 8;e juli 2012.
kiruna-bilder-foto-076
Luossajärvi 8;e juli 2012.
kiruna-bilder-foto-077
Luossajärvi 8;e juli 2012.

Om du gillar bloggen med Kirunabilder, eller vill dela det senaste inlägget med andra:

Kategori: Luossajärvi

2 kommentarer

Namn: Figaro
Hemsida: http://evigfilosofi.se/
Bilderna inlagda: 2012-07-23 21:55
Jag gillade andra bilden (En höstdag då isen precis hade lagt sig.), så häftig den är med huset som relketera sig i isen, nästan som man kan se den kniv skarpa grännsen mellan naturen och människan.

Namn: jennie
Bilderna inlagda: 2012-08-10 18:32
Tycker det är sorgligt.Som barn var jag ofta på badstranden,det var så mysigt och fullt av barn

 
 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Arkiv

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Kontakta mig