Kiruna i förändring- rallarstatyn vid järnvägsstationen

2013-08-22 05:38

Det här är det första inlägget i en serie av blogginlägg med bilder som jag kommer att göra allteftersom en del av våra välbekanta miljöer i Kiruna försvinner.
Egentligen var det inte meningen att jag skulle börja med det här förrän lite längre fram. Men miljöer kan ändras snabbt. Och till och med utan att man vet om det. För bara några dagar sedan var jag nere vid järnvägsstationen för att ta bilder. Då stod statyn "Rälsbäraren", skapad av Torsten Fridh, där. Precis som den gjort ända sedan 1965. Det gjorde den inte igår. Då var den på väg att bli nedmonterad, och kommer så småningom att flyttas till den tillfälliga järnvägsstationen i Lokstallsområdet.

Det är faktiskt den här statyn som gjorde att jag började ta bilder på byggnader och gator i stan. Och dessutom är bilden det allra första fotot som jag räknar till min samling av Kirunabilder. Det togs den 2 maj 2006, klockan 07.17 på morgonen. Egentligen var jag bara ute för att testa min allra första digitala systemkamera. Men jag tyckte att bilden blev rätt så fin och sparade den. Och på den vägen är det.
Fotot kom, för några år sedan, att bli förlaga till ett lokalfrimärke. Det fanns  hundratals bilder med Kirunamotiv som de fick välja emellan, så jag tyckte det kändes jättemärkligt att de valde just den allra första stadsbilden som jag tog. Och det tycker jag fortfarande.
Du som har besökt bloggen tidigare har nog sett drygt hälften av bilderna. De är med i andra blogginlägg och i ett av mina fotoalbum med stadsbilder. Hoppas att du har överseende med det. För enkelhetens skull lägger jag in både nytagna och lite äldre bilder här för att slippa att göra en massa länkar.

Kirunabilder-01
Helt plötsligt så låg dom på gräsmattan.

Kirunabilder-02

Det kändes märkligt att se fundamentet som nästan helt och hållet tagits ned.

Kirunabilder-03


Kirunabilder-04

Bilden som kom att bli den allra första i min, numera, ganska stora samling av Kirunabilder.

Kirunabilder-05

Lokalfrimärket som gjordes med den förra bilden som förlaga.

Kirunabilder-06


Kirunabilder-07-man-1

Den första mannen på rallarstatyn.

Kirunabilder-08-man-2

Den andra mannen i raden.

Kirunabilder-09-man-3

Den tredje mannen.

Kirunabilder-10-man-4

Och den fjärde.

Kirunabilder-11


Kirunabilder-14


Kirunabilder-15

Stenarna i fundamentet numreras för att kunna sättas ihop på rätt sätt igen.

Kirunabilder-16


Om du gillar bloggen med Kirunabilder, eller vill dela det senaste inlägget med andra:

Kategori: Kiruna i förändring, Kiruna C

 
 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Arkiv

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Kontakta mig